Oranje-Nassau en de vrijheid

TerugVolgende
 
 

Zeshonderd jaar geleden, in 1403, trouwde Engelbrecht graaf van Nassau met Johanna van Polanen. Het paar vestigde zich in het kasteel van Breda. Daarmee begint de band tussen Nassau en Nederland; koningin Beatrix stamt als 17de generatie van dit paar af. Rond 1400 vangt ook de samenvoeging van de zeventien Nederlandse gewesten aan en daarmee de unieke wordingsgeschiedenis van ons land. Als in 1568 de opstand uitbreekt tegen de Spaanse overheersing valt de leiding toe aan Willem van Oranje, omdat hij het hoofd is van het huis Nassau, het belangrijkste van de Nederlandse adellijke geslachten. In de Tachtigjarige Oorlog leiden hij en zijn zoons Maurits en Frederik Hendrik de noordelijke Nederlanden naar onafhankelijkheid.
Die onafhankelijkheid heeft driemaal op het spel gestaan: eerst door toedoen van de Franse koning Lodewijk XIV, daarna door keizer Napoleon en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter. Het ging daarbij dus om het voortbestaan van de Nederlandse staat. In dit boek wordt beschreven hoe de Nassaus hun taak vervulden toen het er werkelijk op aan kwam – dan stonden zij op de bres voor land en volk. Zo maakten zij hun wapenspreuk ‘Je Maintiendrai’ waar: zij hebben de vrijheid eerst tot stand gebracht en daarna gehandhaafd. Dat legitimeert de positie van Oranje-Nassau aan het hoofd van de Staat.
De auteur stelt middels persoonsbeschrijvingen van alle betrokken Nassaus de menselijke kant aan de orde. De Friese Nassaus krijgen ruime aandacht en ook de bastaardtakken worden kort behandeld. Zo ontstaat een boeiende geschiedschrijving waarbij politieke en militaire gebeurtenissen worden gecombineerd met de mensen die ze tot stand brachten.
   
Titel Oranje-Nassau en de vrijheid

Ondertitel
Auteur dr. P.B.R. de Geus
Rubriek Europese vorstenhuizen
Omvang 120 Pagina's
Formaat 17,5 x 24,5 cm
Uitvoering Gebonden, geïllustreerd
Prijs € 17,50
ISBN 978 90 6707 560 2
Status Bijna uitverkocht
   
 

TerugVolgende