James Loudon (1824-1900). Eer en Fortuin

TerugVolgende
 
 
Autobiografie van Gouverneur-Generaal James Loudon
James Loudon (1824-1900) was een van de bekendste landvoogden van voormalig Nederlands-IndiŽ. Niet alleen om de bestuursmaatregelen die hij bewust nam, maar ook en vooral om de Atjeh-oorlog die hij onbedoeld ontketende.

Zijn autobiografie is een uiterst belangrijk document. Het onderscheidt zich van veel andere autobiografieŽn uit de negentiende eeuw door een heldere structuur, professionele onderbouwing met archiefstukken en een vlotte en geestige verteltrant. Het werpt een interessant licht op een snel veranderende politieke cultuur in Nederland en op de verwevenheid van de Nederlandse en Indische wereld. Dit levensverhaal vormt een uiterst rijke historische bron over de cultuur en het politieke, maar ook het alledaagse leven in het negentiende-eeuwse Nederland en in het voormalige Nederlands-IndiŽ.

Loudons autobiografie valt op allerlei punten samen met en blijkt verrassend verweven te zijn met een algemeen onderwerp als de koloniale bestuurlijke cultuur en de Nederlandse politieke cultuur in de jaren 1860 en 1870. Hij beschrijft zijn jeugdjaren in Nederland en IndiŽ, de vele zeereizen tussen Nederland en IndiŽ die hij maakte en het studentenleven. Geleidelijk neemt in zijn verhaal zijn openbare leven een steeds grotere plaats in. Ook themaís als de koloniale ambtelijke organisatie en coterievorming, de vorming van de sociale en politieke elites en hun ideeŽn voor de rechtvaardiging van hun positie en van het Nederlandse bewind over IndiŽ worden aangeroerd.

James Loudon en zijn broers zijn een interessant concreet voorbeeld van een familie die zowel in IndiŽ als in Nederland goede sociale, economische, bestuurlijke en politieke contacten opbouwde en voor hoge bestuursambten ingezet werd. James Loudon was in Nederlands-IndiŽ actief als advocaat, suikerfabrikant en gouverneur-generaal, in Nederland onder andere als minister en commissaris van de koning.

   
Titel James Loudon (1824-1900). Eer en Fortuin

Ondertitel Autobiografie van Gouverneur-Generaal James Loudon
Auteur Henk Boels, Jenny de Jong, C.A. Tamse
Rubriek Biografieen
Omvang 510 Pagina's
Formaat 17,5 x 24,5 cm
Uitvoering Paperback, geÔllustreerd
Prijs € 35,00
ISBN 978 90 6707 577 0
Status Voorraad
   
 

TerugVolgende